#1 Żywienie w ciąży
06.02.2018

#1 Żywienie w ciąży

Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną dotykającą coraz większą część społeczeństwa.Niestety, liczba chorych na cukrzycę zwiększa się każdego roku. Wyniki badań epidemiologicznych wykazują systematyczny wzrost przypadków tej jednostki chorobowej w ostatniej dekadzie, co spowodowało nawet określenie schyłku XX wieku mianem epidemii cukrzycowej. Choroba ta znajduje się na 6 miejscu pod względem częstości przyczyn zgonów na świecie - tylko w 2000 roku cukrzyca spowodowała 5 milionów zgonów. W Polsce, według danych szacunkowych, na cukrzycę choruje 5% społeczeństwa, czyli około 2 miliony osób. Około 50% z tej liczby to przypadki cukrzycy zdiagnozowanej i leczonej. Niestety, pozostałe 50% to osoby wciąż niezdiagnozowane i nieleczone, co jest przyczyną wielu groźnych powikłań sercowo-naczyniowych i nerkowych.
 

Cukrzyca, jest to grupa chorób metabolicznych o różnej etiologii, charakteryzująca się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, określanym jako hiperglikemia. Choroba ta jest spowodowana zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, zaburzeniami wydzielania lub działania insuliny.

Według Światowej Organizacji Zdrowia cukrzycę można podzielić na cztery grupy. Typ 1 cukrzycy, wywołany destrukcją komórek beta prowadzącą do bezwzględnego niedoboru insuliny, wymaga leczenia insuliną. Typ 2 jest związany z insulinoopornością towarzyszącą zazwyczaj otyłości typu brzusznego. Trzecia grupa obejmuje inne typy cukrzycy, takie jak cukrzyca typu LADA i MODY, cukrzyca noworodkowa, cukrzyca wtórna, będącą następstwem endokrynopatii, choroby części zewnątrzwydzielniczej trzustki, spowodowane działaniem leków lub innych substancji chemicznych. Grupa czwarta obejmuje przypadki cukrzycy ciążowej.
 

Ciąża a cukrzyca
 

Cukrzyca ciężarnych jest to rodzaj cukrzycy występujący w okresie ciąży, jednak najczęściej ujawnia się w okolicach drugiego i trzeciego trymestru. Zazwyczaj bywa diagnozowana u osób rodzinnym obciążeniem cukrzycą typu 2.
 

Główną przyczyną cukrzycy ciążowej jest wysokie stężenie hormonów łożyska działających antagonistycznie do insuliny. Po wydaleniu łożyska w czasie porodu zazwyczaj poziom glikemii u kobiet wraca do normy, jednak z uwagi na rosnącą insulinooporność w czasie ciąży kobiety są narażone na ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.

Podstawą prawidłowego prowadzenia ciąży u osób chorych na cukrzycę niezależnie od jej typu jest normalizacja poziomu glukozy we krwi. Praktycznie nie stwierdzono żadnych różnic w rozwoju i przebiegu ciąży między kobietami z cukrzycą ciążową, typu 1 i typu 2 a kobietami zdrowymi, jeśli przed zapłodnieniem i  w okresie ciąży utrzymywana jest glikemia na normalnym poziomie ok 90 mg/dl. Podstawowym warunkiem wyrównania i ustabilizowania poziomu glikemii, lipemii i ciśnienia krwi jest normalizacja masy ciała.
 

Aby osiągnąć taki efekt podstawą jest racjonalna dieta i aktywność fizyczna (oczywiście dostosowana do stanu ciężarnej i trymestru ciąży). Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mają zazwyczaj nadwagę lub otyłość. Osoby te powinny spożywać  nieco mniej kalorii niż wykazuje ich zapotrzebowanie oraz zwiększyć wydatki energetyczne poprzez aktywność fizyczną. Ważne jest aby dieta osób z cukrzycą była zbilansowana i dostarczała organizmowi wszystkich niezbędnych witamin oraz makro- i mikroelementów. Niestety, jeżeli nie mamy dostępu do wiejskiej dobrej jakości żywności (najlepiej ekologicznej), a jedyne miejsce w którym robimy zakupy to market, prawdopodobnie konieczna będzie suplementacja podstawowych witamin i minerałów. Plan suplementacyjny należy jednak zawsze skonsultować z dobrym lekarzem bądź dietetykiem.
 

Dieta ciężarnych chorujących na cukrzycę, przede wszystkim powinna być niskowęglowodanowa (do czego trzeba odpowiednio dostosować dawki leków) a węglowodany zawarte w niej powinny pochodzić ze źródeł o niskim lub średnim indeksie glikemicznym. Źródłem tłuszczu powinny być dobrej jakości oleje nierafinowane, tłoczone na zimno, oliwa, masło. Oleje roślinne z wyjątkiem oleju kokosowego z uwagi na swoją budowę chemiczną nie są stabilne termicznie i powinny być stosowane wyłącznie na zimno. Najbardziej stabilnymi tłuszczami, wskazanymi do stosowania w przypadku obróbki termicznej są: olej kokosowy, masło klarowane, smalec. Poziom białka w diecie powinien wynosić ok 1,5 g na kilogram beztłuszczowej masy ciała, a samo białko powinno pochodzić w głównej mierze z dobrego gatunkowo mięsa i wiejskich jaj. Posiłki powinny być spożywane regularnie, 4-6 razy dziennie o stałych porach.


Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.  

AkceptujęWięcej informacji