#3 Fizjologia i żywienie w CT2
22.02.2018

#3 Fizjologia i żywienie w CT2

Fizjologia i patogeneza
 

W patogenezie cukrzycy typu 2 współistnieją dwa główne defekty metaboliczne: zaburzenia wydzielania insuliny przez komórki beta trzustki oraz spadek wrażliwości tkanek obwodowych na ten hormon. Rozwój cukrzycy współistnieje z narastającą insulinoopornością, która z reguły poprzedza wystąpienie jawnej postaci choroby. W tym okresie, komórki beta trzustki kompensują zmniejszenie wrażliwości na insulinę zwiększonym jej wydzielaniem. Z czasem aktywność komórek beta spada, co skutkuje zmniejszeniem wydzielania insuliny, narastającą hiperglikemią i ujawnieniem się cukrzycy. W początkowym okresie choroby a także przy odpowiedniej dieto- i  farmakoterapii  w jej kolejnych etapach można ją kontrolować lekami doustnymi jednak w końcowej fazie rozwoju patologia komórek beta jest tak głęboka, że konieczne jest zastosowanie preparatów insulinowych.


                                                                   

Etiopatogeneza cukrzycy typu 2 w głównej mierze opiera się na uwarunkowaniach genetycznych i czynnikach środowiskowych. Częstą przyczyną wystąpienia choroby jest interakcja pomiędzy czynnikami środowiskowymi a czynnikami genetycznymi. Dynamiczny wzrost zachorowalności na cukrzycę spowodowany jest zmianami cywilizacyjnymi zachodzącymi w naszym społeczeństwie których konsekwencją jest zmniejszenie aktywności fizycznej oraz większe spożycie żywności przetworzonej.
 

Jednym z głównych czynników ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 jest nadmiar cukrów prostych w naszej diecie. Cechą charakterystyczną cukrów prostych jest to, że w smaku są po prostu bardzo słodkie. Ze względu na swoją budowę chemiczną, bardzo szybko wchłaniają się do organizmu, co skutkuje silną odpowiedzią insulinową w efekcie czego w ciągu najbliższych 2 godzin wpadamy w stan hipoglikemii reaktywnej, przez co czujemy się zmęczeni, senni i znowu głodni. Niestety to zjawisko nie jest obojętne dla naszego organizmu, w związku z czym, spożywając nadmierną ilość cukrów prostych z biegiem lat wzrasta insulinooporność naszego organizmu co w konsekwencji prowadzi do powstania cukrzycy typu 2.


Dieta

 

Dieta osób z cukrzycą typu 2 powinna eliminować spożycie cukrów prostych i ograniczać spożycie węglowodanów ogółem. Z diety należy wykluczyć wszelkiego rodzaju słodycze, wyroby cukiernicze, białe pieczywo, napoje gazowane, soki owocowe, słone przekąski typu chipsy, paluszki itp. Często również wyeliminować należy z diety gluten szczególnie pochodzący z pszenicy oraz laktozę. Nie należy stronić od dobrych jakościowo tłuszczów, tłustych mięs. Do obróbki termicznej powinno się wykorzystywać stabilne termicznie tłuszcze takie jak olej kokosowy, masło klarowane, bądź do krótkotrwałej obróbki termicznej oliwę z oliwek. Oleje roślinne należy kupować tłoczone na zimno, w ciemnych butelkach i tak też je przechowywać – w chłodnym, ciemnym miejscu.

 

Z uwagi na poranną zwiększoną insulinooporność organizmu, śniadania powinny w głównej mierze składać się z produktów białkowo-tłuszczowych. Podstawowym źródłem węglowodanów w ciągu dnia powinny być surowe warzywa oraz sezonowe niskowęglowodanowe owoce.  Obiady powinny dostarczać nam zarówno węglowodany złożone jak i białka oraz tłuszcze, zarówno z źródeł roślinnych jak i zwierzęcych. Podstawę kolacji powinny stanowić węglowodany złożone oraz dobre jakościowo tłuszcze, żeby zabezpieczyć nas przed nocnymi spadkami glukozy we krwi.


Wartym zaznaczenia również jest, zawartość antyoksydantów w diecie cukrzyka. Antyoksydanty są związkami o działaniu przeciwutleniającym, w związku z czym wykazują silne działanie przeciwzapalne. Z uwagi na to, iż w cukrzycy typu 2 można zaobserwować zwiększoną ilość stanów zapalnych, szczególnie trzustki, należy zadbać zwiększyć spożycie takich przypraw jak kurkuma, pieprz czy czarnuszka oraz zadbać o odpowiedni poziom witamin i minerałów w diecie. Niestety żywność dostępna na rynku jest coraz bardziej uboga w tego typu związki, więc suplementacja niektórych witamin i minerałów, szczególnie w stanach patologicznych organizmu, jest konieczna.

 

Należy oczywiście pamiętać, że głównym czynnikiem determinującym to co zjesz w danym posiłku jest poziom glukozy we krwi. Nie ma lepszego wyznacznika, który ci odpowie na pytanie, na co możesz sobie akurat pozwolić a czego powinieneś sobie odmówić. Oczywiście nie można zapominać o regularnej aktywności fizycznej która obok diety jest drugim filarem terapii cukrzycy typu 2.

Pozdrawiam,
M


Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.  

AkceptujęWięcej informacji