#7 Zwiększanie wrażliwości na insulinę
28.02.2019

#7 Zwiększanie wrażliwości na insulinę

Insulinoporność jest zaburzeniem coraz częściej diagnozowanym wśród naszego społeczeństwa. W praktyce, polega ona na tym, że w momencie spożycia węglowodanów, wykorzystujemy znacznie większe ilości insuliny – endogennej bądź podanej z zewnątrz- niż jest nam to fizjologicznie potrzebne. Wrażliwość organizmu na działanie insuliny jest zjawiskiem bardzo istotnym w kontekście licznych chorób jak np. cukrzyca, otyłość, niedoczynność tarczycy, Hashimoto. Jak pisałem już wcześniej (https://www.foodoffice.pl/blog/post/5-poradnik-cukrzyka), insulina jest nam hormonem niezbędnym do życia, jednak w nadmiarze, być dla nas szkodliwa.

Jak więc poprawić wrażliwość na działanie insuliny?
1.Dieta

Dietoterapia licznych chorób i zaburzeń ma kluczowe znaczenie w ich leczeniu. Tak jest również w przypadku insuliooporności. Aby zwiększyć wrażliwość organizmu na działanie insuliny należy przede wszystkim:

- wyeliminować z jadłospisu produkty o wysokim ładunku i indeksie glikemicznym

- zmniejszyć ilość węglowodanów spożywanych w ciągu dnia

- postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe

- unikać gotowych produktów „z paczki”

- ograniczyć ilość spożywanych owoców (szczególnie tych o wysokim indeksie glikemicznym)

- bazować na dobrej jakościowo żywności

 2. Aktywność Fizyczna

Wprowadź regularną, codzienną aktywność fizyczną! Nie musisz od razu biegać maratonów ani dźwigać ciężarów w klubach fitness. Pamiętaj jednak aby stopniowo aktywność zwiększać. Początkowo mogą to być regularne spacery, lekkie ćwiczenia w domu aby docelowo intensywność treningowa powodowała zmęczenie organizmu. Fajnym rozwiązaniem jest również pobranie aplikacji z krokomierzem na telefon i realizowanie przynajmniej 10 tysięcy kroków dziennie! Jeżeli masz do wyboru schody albo windę, zawsze wybieraj schody!

3. Jedź rzadziej ale regularnie!

Jeżeli chcemy zwiększyć wrażliwość organizmu na działanie insuliny, świetnie się sprawdzą 3-4 posiłki dziennie zamiast ramowych pięciu. Pamiętaj jednak aby godziny posiłków były stałe!

4. Suplementacja

Istnieją liczne suplementy poprawiające naszą wrażliwość na insulinę. Pamiętajmy jednak, że suplementacja musi być dobierana indywidualnie pod daną osobę najlepiej przez lekarza/dietetyka a nie na własną rękę.

Na początek warto zwrócić uwagę na kwas alfa-liponowy. Naturalnie możemy go znaleźć np. w brokułach, szpinaku oraz podrobach. Posiada on szereg potwierdzonych naukowo wartości prozdrowotnych, jednak w ostatnich latach potwierdzono również, że w stopniu znacznym poprawia metabolizm glukozy oraz zwiększa wrażliwość na insulinę.

TMG – trimetyloglicyna. Jest to związek chemiczny naturalnie regulujący szlaki metylacyjne w naszym organizmie, do tego stabilizuje poziom hormonów – w tym insuliny – dzięki czemu wyrównuje poziom glukozy.  

Magnez- odgrywa kluczową rolę w metabolizmie glukozy oraz oporności na działanie insuliny. Jak dowodzą badania naukowe, niedobory magnezu są jedną z głównych przyczyn insulinooporności i zaburzonej tolerancji glukozy.

Kwasy omega – 3, witaminy A, D, E, K, C – są to związki wykazujące silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne dzięki czemu również silnie stymulują insulinowrażliwość naszego organizmu.


Ten serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub odczyt wg ustawień przeglądarki.  

AkceptujęWięcej informacji